Łatwo, szybko i pysznie – wędzonki

Posted on Posted in Pasja i rozrywka

Pyszne, świeże produkty. Najlepiej nisko przetworzone. Takie byśmy chcieli najchętniej spożywać. Jednak jeśli wybierzemy się do sklepu, to niestety zazwyczaj trafiamy na takie, które nie spełniają tych kryteriów. Co możemy więc zrobić?

Zrób to sam

zrębki wędzarniczeBardzo dobrym pomysłem jest samodzielne wytwarzanie różnych produktów. Tak można na przykład zrobić z wędlinami. Sami łatwo mamy możliwość je przygotować. Potem możemy poddać je wędzeniu i jeść z przyjemnością. W końcu kto nie lubi takich świeżych wędlin swojej roboty. Do tego dochodzi fakt, że wtedy dobrze wiemy, co jemy. Mamy świadomość tego, jak przygotowujemy nasze przysmaki. No i niesamowita satysfakcja – możemy być z siebie dumni.

 

 

Wędzenie

Kiedy już przygotujemy odpowiednio mięso, zabieramy się najczęściej do wędzenia. Możemy to robić na różne sposoby. Dość często wykorzystuje się tu wędzarnie tradycyjne. Musimy kontrolować wtedy proces dymienia i pilnować, aby wędlina się nie spaliła. To wymaga dość dużo uwagi, jednak na szczęście możemy znaleźć na to nowoczesne rozwiązanie. Jakie? Wędzarnia elektryczna. To ogromne ułatwienie dla nas. Pozwala nam na zautomatyzowanie procesu wędzenia. Dym jest uwalniany w odpowiednich ilościach samoczynnie, a temperatura utrzymuje się na takim poziomie, jaki ustawiliśmy domyślnie. Bądźmy szczerzy – to nie może się nie udać.

Takie wędzarnie nie kosztują wiele. Warto więc w nie zainwestować, jeśli planujemy przynajmniej od czasu do czasu coś wędzić. Obsługa urządzenia jest prosta, a idealne wędzonki powstają w mgnieniu oka.

Dymienie w wędzarni elektrycznej

Można by się zastanawiać, skąd bierze się dym w wędzarni elektrycznej. Warto o tym wiedzieć, jeśli decydujemy się na taki zakup. Do tego służą tak zwane zrębki wędzarnicze. Co to takiego jest? Zrębki wędzarnicze to kawałki dobrze wyselekcjonowanego drewna. Nadają one wędzonkom niesamowity zapach i smak, ponieważ dym ze spalonych zrębków przenika w głąb wędzonki. Są one stworzone z różnych gatunków drewna. Na przykład stosując zrębki olchowe, można uzyskać dość specyficzną, słomkowo – brązową barwę wyrobu.

Zrębki wędzarnicze wsypujemy do dymogeneratora. Następnie podpalamy je i wkładamy przygotowany wyrób do wędzenia. Zrębki mogą być wykorzystywane również przy grillowaniu.

Przygotowywanie własnych wędzonych wyrobów jest bardzo proste i szybkie. Dzięki temu, że wykorzystujemy takie sprzęty jak wędzarnie elektryczne uzyskujemy pożądany przez nas efekt, a dzięki różnego rodzaju zrębkom możemy tworzyć różnorodne aromaty i smaki wędzonek.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*