Olej kokosowy nierafinowany, to olej nieoczyszczony, który zachowuje wszystkie występujące w nim naturalne minerały: fosfor, wapń i potas oraz witaminy, do których należą: witaminy A, B i C.

Jest jednym z najzdrowszych zamienników olejów spożywczych. Tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nie traci w ogóle bogatych wartości odżywczych. Ma wiele zastosowań, a w dzisiejszych czasach staje się coraz to bardziej popularny.

Kuchenny zamiennik

Przede wszystkim stosowany jest w kuchni. Nadaje się idealnie do pysznych domowych wypieków. Można go używać zamiast masła bądź margaryny. Nie jedna gospodyni go pokocha, bowiem wzbogaca smak serwowanych gościom pyszności. Dodatkowo częstym jego zastosowaniem jest korzystanie z niego podczas przygotowywania orientalnych potraw. Olej kokosowy nierafinowany sprawia bowiem, że dania nabywają pełnię smaku i rozkoszują niepowtarzalnymi aromatami. Godnym zauważenia jest również fakt, iż nadaje się on ponadto do przyrządzania potraw na zimno. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe sprawiają, że skomponowane przez nas jedzenie uzyska egzotycznej nuty, co z pewnością wzbogaci smak i zapach.

Olej kokosowy niczym mleko matki

Najważniejszym kwasem, który występuje w oleju kokosowym nierafinowanym jest tak zwany kwas laurynowy. Podczas jego zażywania w naturalny sposób wzbogacamy nasz układ immunologiczny. Warto zauważyć, że owy kwas występuje także w mleku matki.

A żeby tego wszystko było mało – świetny kosmetyk

Ponadto wiele kobiet zawdzięcza olejowi kokosowemu posiadanie pięknej skóry i włosów. Może być stosowany jako kosmetyk, w pełni naturalny i o pięknym zapachu oraz nieskazitelnej konsystencji. Mogą go używać osoby posiadające cerę odwodnioną, suchą, dojrzałą bądź zmęczoną. Z pewnością pokochają go również kobiety chcące odżywić swoje, zniszczone codziennym suszeniem czy prostowaniem, włosy. Olej tej idealnie sprawdzi się jako odżywka dla końcówek do codziennej ich pielęgnacji. Partnerzy również doceniają jego właściwości. Jest on używany jako balsam do ciała, który podczas romantycznego masażu z pewnością nawilży, zniweluje nieprzyjemne objawy swędzenia bądź ewentualnych podrażnień.

Unikalna konsystencja

Ciekawym jest, że w sytuacji kiedy olej kokosowy nierafinowany znajduje się w temperaturze wynoszącej powyżej 25 stopni Celsjusza, to staje się on płynny. Jednak, że nie ma to żadnego wpływu na posiadane wartości odżywcze czy kosmetyczne. Warto wiedzieć, że w przypadku, gdy temperatura ulegnie obniżeniu, olej z powrotem wraca do pierwotnej konsystencji.

Codzienne zażywanie kluczem do zdrowia

W celu zapewnienia swojemu organizmowi zastrzyku witamin oraz minerałów poleca się zażywanie oleju kokosowego od 3 do 4 łyżek dziennie – najlepiej podczas posiłków. W przypadku stosowania go jako tłuszczów naturalnych do potraw należy do używać tak jak dotychczas pozostałe oleje. Do celów kosmetycznych zaleca się wmasowywanie w skórę okrężnymi, delikatnymi ruchami.