Podpiwek wraca do łask

Posted on Posted in Pasja i rozrywka

Zapewne niewielu młodszych czytelników wie, co to jest podpiwek. Być może część z nich spotkała ten napój w sklepach, ponieważ coraz częściej zaczyna pojawiać się w sprzedaży, szczególnie latem. Z pewnością starsze osoby, pamiętające czasy PRL doskonale znają smak podpiwka.

Między piwem a coca colą.

podpiwekW tych czasach, kiedy oranżada była jedynym słodkim napojem gazowanym dostępnym w sklepach, podpiwek nazywany był siermiężną lub ludową coca colą (której nie było w sklepach, w co dziś trudno uwierzyć). Główną przyczyną był kolor (ciemny brąz), słodki smak oraz gazowane bąbelki.

Inni uważali, że to odmiana taniego i słabego piwa (ok.2% alkoholu).

Był chętnie pijany w czasie żniw i upałów, ponieważ świetnie gasił pragnienie, a także był niesłychanie prosty w przygotowaniu i tani.

 

Bogactwo witamin i minerałów.

Nie powinno się lekceważyć mądrości ludowej. Wiele dawnych produktów spożywczych okazuje się bardzo odżywczych i zbawiennych dla organizmu. Podpiwek to wielkie bogactwo witamin i minerałów, stąd picie go przez żniwiarzy znakomicie uzupełniało organizm w niezbędne składniki, tracone podczas ciężkiej pracy przy żniwach, szczególnie w gorącym upale.

Witaminy w podpiwku to przede wszystkim:

• witaminy z grupy B (ważne dla układu odpornościowego, wspomagające pracę mózgu, poprawiające stan skóry i włosów).

• biotyna, czyli witamina H (wspomaga trawienie tłuszczy, również wzmacniający cebulki włosowe i paznokcie)

Minerały w podpiwku to:

• selen, poprawia stan skóry, przyśpiesza gojenie drobnych ran i obtarć naskórka, wzmacnia odporność,

• cynk, zbawienny dla cery trądzikowej.

Podpiwek odmładza, dzięki zawartości polifenoli, które m.in walczą z wolnymi rodnikami.

Jak zrobić podpiwek?

Przygotowanie podpiwku jest banalnie proste.

Składniki:

– 6 litrów wody,

– 80 gramów kawy zbożowej (musi być naturalna, nie instant),

– garść szyszek chmielowych,

– 300 gramów cukru,

– do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny.

Wodę należy zagotować w dużym garnku, wsypać kawę zbożową i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia (około 10 minut. Uwaga: kawa może wykipieć). Do gotowanej kawy dodać szyszki chmielowe. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać cukier i po przestygnięciu do ciepłego roztworu dodajemy rozpuszczone drożdże. Do całości można dodać łyżeczkę soku z cytryny.

Przestudzony i odcedzony z szyszek chmielowych napój należy wlać do butelek do maksymalnie 2/3 wysokości (w trakcie fermentacji zbyt pełna butelka „wybucha” i odczekać 24 godziny. Ze względu na niewielką zawartość alkoholu nie należy podawać go dzieciom.

Podpiwek najlepiej smakuje chłodny. Najlepszy jest po kilku dniach chłodzenia w lodówce lub zimnym pomieszczeniu.

Jeśli jednak nie mamy czasu na zrobienie domowego podpiwka, możemy go kupić m. in. na stronie: https://www.winodomowe.pl/pol_m_Piwo-domowe_Podpiwek-306.html.

0.00 średnia ocena (0% wynik) - 0 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*