Produkty zbożowe są podstawą naszej diety właściwie od tysięcy lat, czyli od czasu, kiedy nauczyliśmy się uprawiać pola. W naszych warunkach klimatycznych dominuje obecnie pszenica, chociaż nie zawsze tak było, a właściwie powinniśmy powiedzieć, że produkty zbożowe z samej pszenicy to dość nowy wynalazek. Zboże to jest dość delikatne i dopiero współczesne rolnictwo pozwala mu rozwijać skrzydła.



Pszenicę wybieramy, ponieważ jest bardzo kaloryczna, ale dzisiaj nie powinniśmy już kierować się tylko tym elementem. Kalorii w końcu mamy dość. Brakuje nam innych substancji odżywczych. Każdy sklep ze zdrową żywnością będzie na pewno miał nam do zaoferowania bardzo różne produkty zbożowe, z których większość będzie po prostu imitowała znane nam produkty pszeniczne, ale bardzo dużo będzie też takich, które będą dla nas zupełnie nowe.



Nie musimy od razu porzucać pszenicy, bo przecież jest to całkiem zdrowa roślina, ale na urozmaiceniu naszej diety skorzystamy naprawdę bardzo mocno. Produkty zbożowe mogą stanowić podstawę zdrowej diety, ale jeśli będzie to tylko i wyłącznie pszenica, i to ta w najczystszej postaci, nasza dieta na pewno nie będzie zbliżona do optymalnej.