Dla większości konsumentów pojęcie masła orzechowego jest tożsame z pojęciem masła czekoladowego. Tymczasem popularna Nutella to nie jest klasyczne masło orzechowe. Owszem, jest to produkt zawierający pewną ilość tego typu masła, ale jest to przede wszystkim produkt z dużą zawartością czekolady i różnego rodzaju substancji słodzących. W tym sensie jest to nie tylko produkt niesamowicie kaloryczny, ale też zupełnie różny od oryginalnego masła wyrabianego z samych orzechów. Masło orzechowe fit, czyli masło wyprodukowane z samych orzechów, bez dodatku substancji słodzących, kakao lub czekolady, to produkt zupełnie różny od wspomnianego masła czekoladowego. Po pierwsze, nie jest to produkt słodki. Po drugie, nie zawiera dużej ilości węglowodanów. W końcu po trzecie, w odróżnieniu od masła czekoladowego, przez wielu ekspertów uznawany jest za produkt zdrowy i traktowany w kategoriach tzw. superżywności. Część osób mówi nawet o odchudzających masłach orzechowych, które mogą być mniej kaloryczną alternatywą dla klasycznego masła lub margaryny.
Jeśli za zdrową żywność uznajemy produkty wytworzone z naturalnych substancji odżywczych pozyskiwanych z roślin lub zwierząt, to masło orzechowe fit możemy przypisać właśnie do tej kategorii żywności. Trzeba zaznaczyć, że oryginalne masła orzechowe nie są produktami sztucznie słodzonymi, konserwowanymi substancjami chemicznymi, faszerowanymi wzmacniaczami smaku. Tego typu produkty, w zależności od ich konkretnego rodzaju, zawsze składają się z samych orzechów, co najwyżej z ich różnych gatunków tj. orzechy ziemne, orzechy nerkowca, orzechy laskowe czy migdały. Dlatego przed zakupem konkretnego zdrowego masła orzechowego warto zapoznać się z etykietą dołączona do jego opakowania. Jeśli jest to produkt ze stu procentową zawartością orzechów, warto go kupić.
Pamiętajmy również, że orzechy to doskonałe źródło białek roślinnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, wapnia i wielu innych substancji aktywnych. Kupując masło orzechowe fit możemy zatem liczyć na obecność tego typu substancji w każdej porcji takiego produktu. Ze względu na dużą zawartość wspomnianych substancji odżywczych, masła orzechowe stanowią korzystną alternatywę wobec tradycyjnych maseł i innych tłuszczy używanych w kuchni. Możemy wykorzystywać je nie tylko do smarowania pieczywa i dekorowania domowych wypieków, ale także do przygotowywania wielu innych potraw, także potraw mięsnych, które wymagają zastosowania dodatkowej dawki aromatycznego tłuszczu pochodzenia roślinnego.