Nie tylko weganie oraz wegetarianie powinni na co dzień jeść pełne witamin oraz minerałów warzywa i owoce. Każdy z nas powinien wpisać je na stałe do swojego menu. Jednak nie zawsze mamy pomysły na ciekawe przygotowanie dań składających się z zielonych warzyw. Oto kilka przepisów prosto z zielonej kuchni.

Zielone napoje

W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się domowej roboty koktajle. Możemy je wykonać nie tylko ze słodkich owoców, ale również z zielonych warzyw. Zielone smoothie może zastąpić drugie śniadanie i drobną przekąskę, ponieważ jest bardzo pożywne. Oto ciekawy przykład jednego z nich. Należy przygotować dwie szklanki jarmużu, jedno jabłko, jeden banan, pół szklanki borówek, pół szklanki winogron oraz pół szklanki wody. Wszystkie składniki należy włożyć do blendera i zmiksować. Takie smoothie może być w lodówce kilka godzin, warto je jednak spożyć w ciągu jednego dnia.

Zielone placuszki

Zielona kuchnia może być bardzo różnorodna, a przykładem są zielone placki. By je wykonać należy zaopatrzyć się w dwie młode cukinie, mąkę pszenna (od sześciu do ośmiu łyżek), dwa jajka, przyprawy – sól oraz pieprz do smaku, ząbek czosnku, masło, olej, świeże zioła (koper, szczypior, pietruszka). Cukinię należy umyć oraz obciąć końcówki, resztę zetrzeć na tarce, przyprawić i zostawić na piętnaście minut. Następne należy drobno pokroić zioła oraz dodać je do cukinii razem z mąką oraz jajkami, całość wymieszać. Tak przygotowaną masę można już smażyć na patelni teflonowej z dodatkiem oleju lub masła. Takie placki pokazują, że zielona kuchnia może być smaczna oraz zdrowa!

Zielone spaghetti

Kolejnym sposobem na wdrożenie w codzienną dietę zielonych warzyw jest przygotowanie zdrowego spaghetti. Do tego potrzebny będzie pełnoziarnisty makaron spaghetti, ser feta, 200 lub 300 gram szpinaku, trzy ząbki czosnku oraz szczypta soli i pieprzu. Zielona kuchnia jest bogata w jakościowe warzywa, w których szpinak góruje. Ten może być wykorzystany również do innych potraw, jednak spaghetti smakuje z nim wyśmienicie. Na początku należy wstawić makaron i gotować go według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Następnie nalży podgrzać odrobinę oleju na patelni i wrzucić na nią wyciśnięte ząbki czosnku, po chwili na patelnię należy wrzucić przygotowany szpinak i poczekać, aż zmięknie pod przykryciem. Gdy szpinak będzie gotowy należy dodać do niego ser feta pokrojony w kosteczkę. W razie potrzeby możemy dodać sól oraz pieprz. Gdy makaron będzie gotowy należy go odcedzić i wymieszać ze szpinakiem i fetą.