Cechy szczególne i wybór lady cukierniczej

Akcesoria kuchenne stosowane w różnego rodzaju restauracjach, kawiarniach czy cukierniach, to bardzo ważne elementy wyposażenia. Dzięki nim możliwe jest tworzenie pysznych dań, jak również przechowywanie ich czy atrakcyjne przedstawienie potencjalnym klientom. Jednym z tego rodzaju urządzeń jest witryna stosowana w cukiernictwie. Czym ona jest? Jakie spełnia zadanie? Jakie funkcje i opcje powinna posiadać idealna lada? Czym kierować się podczas jej wyboru?

Cechy szczególne lady chłodzącej - wykorzystanie. 

Cechy szczególne i wybór lady cukierniczejLada cukiernicza to bardzo ważny element znajdujący się na wyposażeniu profesjonalnej cukierni. Jej zadaniem jest przedstawienie propozycji znajdujących się w ofercie przedsiębiorstwa, z jednoczesnym zabezpieczeniem przed zepsuciem się czy wydawaniem zapachów. Witryna taka pełni zatem funkcje zarówno estetyczne, jak i marketingowe czy sanitarne. W przemyśle cukierniczym w tego rodzaju urządzaniach przechowuje się głowni wyroby takie jak: torty, ciasta, desery. Wśród nowoczesnych sprzętów wyróżnia się mechanizmy, które posiadają:

  • przeszklone, duże ścianki, umożliwiające swobodny wybór towaru, 
  • regulowane półki, 
  • uchylne elementy, 
  • regulacje konta nachylenia regałów, 
  • regulację temperatury, 
  • nowoczesny i designerski wygląd, itp. 

Wybór witryny do cukierni - na co zwrócić uwagę?

Lada cukiernicza to sprzęt, który powinien być dobrany przede wszystkim do potrzeb i możliwości inwestora. Podczas wyboru odpowiedniego mechanizmu należy zwrócić szczególna uwagę na kilka parametrów, takich jak:

- rozmiar - odpowiednio wcześnie przygotowane miejsce, w którym będzie znajdowała się witryna, jak również przewidywane zapasy, które musza się w niej pomieścić. Nowoczesne urządzenia dają możliwość tworzenia zabudowy modułowej, którą można modyfikować dokładając lub odejmując poszczególne części witryny. 

- zakres temperatury - regulacja temperatury, jak również szeroki zakres dają możliwość wykorzystania w różnych warunkach i przechowywania w niej wielu produktów. 

- agregat - rodzaj agregata warunkuje prace lady chłodzącej. Producenci dają do wyboru urządzenia z agregatem zewnętrznym lub wewnętrznym, które zazwyczaj wykorzystywane są w dużych przedsiębiorstwach, jak oddzielne chłodnie. 

- poziom hałasu - zbyt głośna lada cukiernicza może być uciążliwa zarówno dla pracowników, jak i klientów odwiedzających cukiernię.

- napięcie zmianowe, 

- rodzaj chłodzenia, 

- walory estetyczne, 

- pobór mocy,

- stosowany system wilgotności,

- funkcje i akcesoria dodatkowe,

- producent, 

- cena, 

- opinie innych użytkowników, 

- wiele innych.