Podpiwek wraca do łask

Zapewne niewielu młodszych czytelników wie, co to jest podpiwek. Być może część z nich spotkała ten napój w sklepach, ponieważ coraz częściej zaczyna pojawiać się w sprzedaży, szczególnie latem. Z pewnością starsze osoby, pamiętające czasy PRL doskonale znają smak podpiwka.

Między piwem a coca colą.

podpiwek

W tych czasach, kiedy oranżada była jedynym słodkim napojem gazowanym dostępnym w sklepach, podpiwek nazywany był siermiężną lub ludową coca colą (której nie było w sklepach, w co dziś trudno uwierzyć). Główną przyczyną był kolor (ciemny brąz), słodki smak oraz gazowane bąbelki. Inni uważali, że to odmiana taniego i słabego piwa (ok.2% alkoholu). Był chętnie pijany w czasie żniw i upałów, ponieważ świetnie gasił pragnienie, a także był niesłychanie prosty w przygotowaniu i tani.  

Bogactwo witamin i minerałów.

Nie powinno się lekceważyć mądrości ludowej. Wiele dawnych produktów spożywczych okazuje się bardzo odżywczych i zbawiennych dla organizmu. Podpiwek to wielkie bogactwo witamin i minerałów, stąd picie go przez żniwiarzy znakomicie uzupełniało organizm w niezbędne składniki, tracone podczas ciężkiej pracy przy żniwach, szczególnie w gorącym upale. Witaminy w podpiwku to przede wszystkim: • witaminy z grupy B (ważne dla układu odpornościowego, wspomagające pracę mózgu, poprawiające stan skóry i włosów). • biotyna, czyli witamina H (wspomaga trawienie tłuszczy, również wzmacniający cebulki włosowe i paznokcie) Minerały w podpiwku to: • selen, poprawia stan skóry, przyśpiesza gojenie drobnych ran i obtarć naskórka, wzmacnia odporność, • cynk, zbawienny dla cery trądzikowej. Podpiwek odmładza, dzięki zawartości polifenoli, które m.in walczą z wolnymi rodnikami.

Jak zrobić podpiwek?

Przygotowanie podpiwku jest banalnie proste. Składniki: - 6 litrów wody, - 80 gramów kawy zbożowej (musi być naturalna, nie instant), - garść szyszek chmielowych, - 300 gramów cukru, - do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny. Wodę należy zagotować w dużym garnku, wsypać kawę zbożową i gotować aż do całkowitego rozpuszczenia (około 10 minut. Uwaga: kawa może wykipieć). Do gotowanej kawy dodać szyszki chmielowe. Następnie zdjąć garnek z ognia, wsypać cukier i po przestygnięciu do ciepłego roztworu dodajemy rozpuszczone drożdże. Do całości można dodać łyżeczkę soku z cytryny. Przestudzony i odcedzony z szyszek chmielowych napój należy wlać do butelek do maksymalnie 2/3 wysokości (w trakcie fermentacji zbyt pełna butelka "wybucha" i odczekać 24 godziny. Ze względu na niewielką zawartość alkoholu nie należy podawać go dzieciom. Podpiwek najlepiej smakuje chłodny. Najlepszy jest po kilku dniach chłodzenia w lodówce lub zimnym pomieszczeniu. Jeśli jednak nie mamy czasu na zrobienie domowego podpiwka, możemy go kupić m. in. na stronie: https://www.winodomowe.pl/pol_m_Piwo-domowe_Podpiwek-306.html.